Fråga 2022/23:912 Magnitskijsanktioner mot azerer

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

De oroligheter, kränkningar och regelrätta strider som vi sett mellan Azerbajdzjan och Armenien har onekligen berört många av oss. Inte minst i samband med Azerbajdzjans brutala anfallskrig mot Armenien 2020 vädjade undertecknad tillsammans med några kollegor i förtvivlan till de då styrande Socialdemokraterna att agera – och att göra något. I stället valde de att passivt se på, hänvisa till praxis och senare enbart mana parterna till lugn.

Det stod klart att de inte insåg vilka fruktansvärda konsekvenser detta skulle föra med sig, och vilket svek det var när omvärlden knappt lyfte ett finger för att stoppa de azeriska förövarna, som delvis sägs ha bestått av brutala jihadistveteraner från inbördeskriget i Syrien.

Nu har vi dock en annan regering i Sverige och i just denna konflikt ser vi inte riktigt samma strider som då, men vi ser en rad nya metoder för att på olika sätt slå mot armenisk civilbefolkning, såsom den folkrättsvidriga blockaden av Latjinkorridoren. Det finns därmed starka skäl att på olika sätt aktivt ingripa, dels för att avskräcka potentiella folkrättsbrottslingar från fler övertramp, dels för att uppnå någon form av rättvisa. Verktyg finns också för att nå styret i Azerbajdzjan och de som ansvarat för det brutala kriget mot Armenien, nämligen genom Magnitskijsanktioner.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för att rikta Magnitskijsanktioner mot ansvariga i Azerbajdzjan för deras angrepp mot Armenien och armenier, eller avser han att på annat sätt komma åt de azeriska förövarna?