av Mikael Larsson (C)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Redan innan statsrådet tillträdde aviserade partierna i regeringsunderlaget att de skulle stoppa höghastighetståget. Det är rimligt att den tillträdande majoriteten vill sätta sin prägel på infrastrukturplaneringen men det är orimligt om de vill riva upp de projekt som är på gång och som ibland har diskuterats i mer än ett decennium. Sträckan Göteborg–Borås är ett av Sveriges största pendelstråk, det överlägset största utan fungerande tågtrafik. Att vi dessutom inte har järnväg till landets näst största flygplats är bedrövligt. Att sträckan finns med i Trafikverkets plan för infrastruktursatsningarna framöver var därför minst sagt välkommet.
Motionen skapar många oklarheter och frågor om vad regeringen vill i praktiken. En fråga som många hört av sig om handlar om vad som händer med de sträckor som redan finns i plan. Där tänker jag främst på Borås–Göteborg men även de andra två.
En annan oklarhet gäller regeringsförklaringen där man säger att ”satsningar på järnvägen ska i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik, som stärker jobb och tillväxt”. De nya stambanor som regeringen vill stoppa är ju praktexempel på en järnvägsinvestering som skulle underlätta pendling i Östergötland, Västergötland, Småland och Skåne samt avlasta de gamla stambanorna för mer gods i hela Götaland.
Det som regeringspartierna kallar höghastighetståg kallar jag västsvensk vardagspendling och arbetsmarknadsförstoring. Det är ett synsätt som jag delar med regionerna och med de regionala näringslivsorganisationerna.
För oss är det viktigt att redan nu planera för att knyta ihop Västra Götalands två största städer med Smålands största. Med räls till Jönköping blir detta på sikt stambanan mellan Göteborg och Stockholm, och tre arbetsmarknadsregioner blir till en. Företagen kan lättare attrahera rätt kompetens. Människor kan bo och jobba där de vill men arbeta där de behöver.
Min fråga till statsrådet Andreas Carlsson, KD, blir därför:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att klargöra framtiden för stambanesträckorna Borås–Göteborg, Järna–Linköping samt Lund–Hässleholm som i dag finns angivna i den nationella planen?