Fråga 2022/23:892 Åtgärder mot dödsfall i arbetet

av Teresa Carvalho (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Den 2 augusti rapporterade Ekot att allt fler personer dör på jobbet i Sverige. Antalet dödsfall hittills i år är uppe i 28 personer, vilket är det högsta för perioden sedan 2011. Detta trots den nollvision mot dödsfall i arbetslivet som finns sedan flera år tillbaka.

Enligt Arbetsmiljöverket saknas det genomförda riskbedömningar i en mycket stor del av dödsfallen, trots att det är ett lagkrav. Myndigheten arbetar med att informera arbetsgivare om detta, men bevisligen räcker det inte till. I ljuset av detta är det värt att notera att det nyligen även kom rapporter om att Arbetsmiljöverket inte kommer att kunna fullfölja tidigare planerade rekryteringar av fler arbetsmiljöinspektörer på grund av ett ansträngt ekonomiskt läge och osäkerhet kring framtida tilldelning av resurser.

I Ekots reportage uppger Arbetsmiljöverket att riskbedömningar ofta saknas på grund av att arbetsgivare inte har kunskap om att de måste finnas, men också på den utbredda arbetslivskriminaliten och det faktum att oseriösa arbetsgivare helt enkelt struntar i kravet. I alla dessa fall hade fler arbetsmiljöinspektörer gjort skillnad.

Det är knappast en slump att branscher som är hårt drabbade av dödsfall, inte minst bygg och transport, också är de branscher som är hårt ansatta av arbetslivskriminalitet. Det vill säga brottslighet där oseriösa och rent kriminella aktörer konkurrerar ut seriösa företag genom fusk, utnyttjande av enskilda, dåliga villkor och lönedumpning. När det slarvas och fuskas med arbetsmiljön blir det också en säkerhetsrisk, och i värsta fall är det enskilda arbetstagare som får betala det högsta priset.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att inga fler människor ska behöva dö på jobbet?