Fråga 2022/23:89 Iranska regimens kränkningar av Iraks suveränitet och Kurdistanregionen i Irak

av Lawen Redar (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Under de senaste dagarna har den iranska regimens säkerhetsstyrkor intensifierat våldet mot de fredliga protesterna. I städerna Izeh, i Khuzestanprovinsen, och Malekshahr, i Esfahanprovinsen, har islamistiska revolutionsgardet begått övervåld och skjutit mot civila, inklusive ett tioårigt barn vid namn Kian Pirfalak. Den iranska regimens fortsatta och upptrappade våld mot de fredliga protesterna underblåser landsomfattande protester.

I kurdiskdominerade västra Iran har fler städer övertagits av folket sedan regimens säkerhetsstyrkor lagt fokus på huvudstaden Teherans och andra större städers protester. Till staden Mahabad, som under några veckor letts av de folkliga protesternas övertagande, har nu militärfordon skickats för att brutalt slå ned folkets protester. Efter eskaleringen i Mahabad har städer i hela landet protesterat i solidaritet med Mahabad. Förutom Kermanshah, Paveh, Kamyaran och Saqqez har solidaritetsprotester ägt rum i Teheran, Mashhad, Ardabil, Urmia, Kerman och Esfahan.

Den iranska regimen angriper nu kurdiska mål i den irakiska Kurdistanregionen under svepskälet att separatistiska kurdiska grupper eldar på konflikten i kurdiskdominerade västra Iran. Missilattacker har genomförts mot iranska Kurdistans demokratiska parti i Erbil samt mot Komalapartiets positioner i irakiska Kurdistan.

Den kurdiska regionala regeringen har uppmanat den iranska regimen att stoppa kränkningarna som påverkar Iraks suveränitet och Kurdistanregionen i Irak. Angreppen är oberättigade och utgör ett flagrant brott mot folkrätten. I dagarna kommer det irakiska parlamentet att diskutera de växande hoten mot Iraks suveränitet från den iranska regimen.

Min fråga till utrikesminister Tobias Billström är:

 

Har ministern för avsikt att fördöma den iranska regimens attacker på Iraks suveränitet och Kurdistanregionen i Irak?