av Yasmine Bladelius (S)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Enligt en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort är bristen på vårdplatser i landet akut. Slutsatsen i rapporten, som publicerades den 31 maj i år, är att landets regioner omedelbart behöver få fram ytterligare 2 300 vårdplatser och 60 iva-platser. Detta är inga nyheter, men det bekräftar det vi sett under lång tid, nämligen att svensk sjukvård befinner sig i en kris.
Den stora personalbristen, flykten från sjukvårdens golv, leder till en omfattande platsbrist och till såväl försämrad patientsäkerhet som försämrade arbetsförhållanden för dem som ändå väljer att stanna kvar och arbeta inom sjukvården.
Enligt Socialstyrelsens kartläggning är det endast en enda av landets alla regioner som anses ha tillräckligt med vårdplatser – i resten av regionerna råder det stor brist.
Min hemregion Skåne hör till de regioner i landet där glappet mellan behovet och tillgängliga sjukhusplatser är som störst. Över 400 platser saknas här, enligt kartläggningen.
Socialstyrelsen kräver nu därför att alla regioner omedelbart tar fram fler vårdplatser. Men för att kunna göra det krävs att regionerna har resurser och möjligheter att både kunna behålla befintlig personal och rekrytera ny personal. För det krävs att staten tar sitt ansvar och ökar de generella statsbidragen och därmed underlättar för regionerna i denna ekonomiskt tuffa tid att kunna göra viktiga satsningar på sjukvården och dess personal.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
När kan regionerna förvänta sig ökade statsbidrag till sjukvården och ett ökat stöd i det viktiga arbetet för att stävja krisen i sjukvården?