Fråga 2022/23:867 Regeringens arbete gällande gigarbetare

av Adrian Magnusson (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Sverige har och har länge haft människor som arbetat genom gig, så kallade gigarbetare. På senare år har denna sektor vuxit lavinartat, och allt fler människor som bor i Sverige försörjer sig genom så kallade gig. Vanligt är att detta sker genom utkörning av mat.

Försörjningen för dessa människor är osäker och bygger dels på att det finns andra människor som vill använda tjänsten i fråga, dels på att budet inte drabbas av sjukdom och har dugliga arbetsredskap, exempelvis en fungerande cykel. Flera artiklar i medierna har slagit larm om svåra arbetsvillkor i form av dålig arbetsmiljö och låga löner för matbuden. Det finns en stor risk för att dessa människor kommer att utgöra grunden för ett nytt slags proletariat i samhället.

Utvecklingen är oroande, och åtgärder krävs. Människor i Sverige ska ha löner som det går att leva på, trygga anställningsvillkor och en god arbetsmiljö.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att förbättra arbetsvillkoren för landets gigarbetare och särskilt de som arbetar som så kallade matbud?