Fråga 2022/23:852 Arbetet mot antimikrobiell resistens

av Anna Vikström (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Socialministrarna beslöt på ett rådsmöte i EU i juni att anta ett förslag om antimikrobiell resistens (AMR). Statsrådet beskrev det som en stor framgång för det svenska ordförandeskapet, som har prioriterat frågan högt. Kommissionens rådsrekommendation om intensifierade åtgärder för att bekämpa AMR innehöll att detta skulle ske genom en så kallad One Health-modell. One Health-modellen innebär en tvärsektoriell ansats som bland annat innefattar både människors och djurs hälsa och miljö samt forskning, utveckling och internationellt samarbete. Från regeringen framhålls att Sverige har lång erfarenhet av att arbeta på detta sätt mot AMR och att regeringen anser att det är viktigt att behålla frågan högt på den europeiska och internationella dagordningen då bekämpandet av AMR är ett globalt problem.

Efter detta beslut på rådsmötet har regeringen beslutat att hastigt stoppa en utlysning hos Vetenskapsrådet inom området utvecklingsforskning, något som har resulterat i massiv kritik från universitet och forskare. Det har av vissa forskare och företrädare på institutioner även beskrivits som ett beslut som inte harmonierar med regeringens höga ambitionsnivå inom området antimikrobiell resistens. Flera forskare framhåller vikten av forskningssamarbete om global hälsa över nationsgränserna även när det gäller antimikrobiell resistens.

Det ser utifrån ut som att regeringen under en kort tidsperiod har drivit delvis motsägelsefulla ståndpunkter.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att upprätthålla regeringens höga ambitionsnivå på området antimikrobiell resistens med anledning av beslutet att stoppa utlysningen av medel till utvecklingsforskning?