av Mikael Eskilandersson (SD)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Det råder kris när det gäller bostadsbyggande och byggande i stort. Larmrapporter har visat att läget är dystert med halverade byggstarter och en mörk prognos framåt. Antalet konkurser i byggbranschen har ökat och jobbtillfällen försvinner, och byggkrisen förväntas förvärra kompetensbristen i branschen. Byggnedgången drabbar också Sveriges ekonomi. Fler snara verksamma åtgärder behövs.
Regeringen har utredningar på gång om att se över bolånetak och amorteringskrav, flera sätt att äga sitt boende, och Boverket har fått i uppdrag att hitta sätt att underlätta byggande av studentbostäder. Två betänkanden är också under beredning: Bygglovsutredningen och Sänk tröskeln till en god bostad. Regeringen har i juni hållit krismöte med branschen. I juni höll också finansministern och infrastruktur- och bostadsministern presskonferens där syftet med en ny utredning på det bostadspolitiska området presenterades samt att privatuthyrning ska förenklas och regelverket kring presumtionshyror ändras. Byggbranschen har i samband med krismötet och efter pressträffen – trots åtgärderna – efterfrågat ytterligare åtgärder för att gynna byggandet som avstannar.
Det råder ingen tvekan om att fler och mer verksamma åtgärder behövs så snart som möjligt. Sverigedemokraterna menar att det är behövligt att öka tillgången till byggbar mark genom att ytterligare se över riksintressena och reformera strandskyddet, höja kommunernas planberedskap särskilt för småhus, förenkla byggregler, korta ledtiderna i byggprocessen samt inrätta ett startlån till förstagångsköpare.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Avser statsrådet och regeringen att återkomma med ytterligare åtgärder för att gynna ökat byggande och i så fall vilka åtgärder och när i tid?