Fråga 2022/23:800 Tillgången till apotek i hela Sverige  

av Malin Larsson (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Det måste finnas offentlig och kommersiell service i hela landet om Sverige ska växa och vara levande. Apoteken är en viktig del av denna service. Den då borgerliga regeringen privatiserade de svenska apoteken år 2009. Som argument för privatiseringen av statlig verksamhet användes att tillgängligheten till apotek i Sverige var sämre än i andra jämförbara länder.

Resultatet av privatiseringen blev en ökad tillgänglighet till en apoteksbutik (dock inte alltid medicin), men bara för dem som bor centralt. Antalet apotek centralt i städer och i köpcentrum har kraftigt ökat på en liten geografisk yta medan många apotek på landsbygden har försvunnit. För att upprätthålla en god läkemedelsförsörjning i hela landet finns sedan 2013 ett särskilt bidrag som apotek i glesbygd kan ansöka om. Syftet med glesbygdsbidraget är att skapa förutsättningar för god läkemedelsförsörjning och tillgång till farmaceutisk kompetens i hela landet.

Ser man till min hemkommun Sundsvall så hittar man fyra apotek i Birsta köpcentrum, cirka 10 kilometer utanför stadskärnan, och går du efter Storgatan i Sundsvalls centrum har du tre apotek på samma gata. Men också i Sundsvall är det så att ju längre från centrum man kommer desto färre apotek. Trots glesbygdsbidraget är det få apotek som trots allt finns på landsbygden. I Liden 5 mil utanför Sundsvall finns ett privatägt apotek. De har försämrat öppettiderna successivt sedan samma bolag även öppnat ett apotek i en stadsdel (Nacksta) cirka 6 kilometer från stadskärnan i Sundsvall. De har helt enkelt prioriterat personal till det apotek som ligger centralt. I juli 2022 stängde de sin butik i Liden i en hel månad och hade bara öppet några få dagar i början av augusti. De planerade även för att ha stängt hela september. Efter att engagerade bybor uppmärksammat detta så ändrade de sig.

Nu har byborna blivit tvungna att ta kampen igen. Apoteket i Liden har nu stängt tisdagar och onsdagar, och nu har de meddelat att de ska ha stängt en hel månad veckorna 27–30. Samtidigt som de minskar på sina öppettider får det privatägda apoteket i Liden alltså statligt stöd på flera hundra tusen per år för att ha öppet på glesbygden. Sverige är geografiskt för stort för att helt lämna över samhällsviktig service till marknaden. Detta har vi sett gång på gång och det är befolkningen ute på landsbygden som drabbas eftersom de privata aktörerna inte ser några möjligheter att göra stora vinster där.

Utifrån detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att alla i Sverige har en god tillgång till apotek inom rimligt avstånd och att de privata aktörer som får glesbygdsbidrag faktiskt har öppet under hela året?