Fråga 2022/23:781 Åtgärder för att förbereda Sverige på extremväder

av Jytte Guteland (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Fjolårets sommar var den varmaste som någonsin uppmätts i Europa. Forskare varnar nu för att vi är på väg mot ännu en stekhet sommar, och runt om i Europa pågår förberedelser inför en förändrad framtid. Flera kommuner i Sverige förbereder sig också för att klara häftiga skyfall och översvämningar. 

Forskare har nyligen slagit fast att Europa i dag löper tio gånger högre risk att drabbas av extrema värmeböljor än andra världsdelar på grund av den globala uppvärmningen. Frankrikes vattentillgång kommer att ha minskat med upp till 40 procent till 2050. I Spanien oroar sig bönder för att det inte kommer att bli något vatten alls i sommar igen. I Sverige upplever vi just nu såväl översvämningar som torka och bränder i flera län. Översvämningen i Torne älv var exempelvis den värsta på 50 år. 

Extremvädret är dessutom ekonomiskt dyrt för samhället. Siffror från den europeiska miljöbyrån visar att EU har förlorat 145 miljarder euro till följd av klimatrelaterat extremväder mellan 2010 och 2020, enligt Eurostat. Samtidigt varnar försäkringsbranschen att stigande havsnivåer och mer extremnivåer kan göra att det kommer att finnas platser i Sverige där det inte kommer att gå att försäkra sina hem. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vad avser statsrådet att göra för att Sverige ska stå bättre rustat att klara extremvädret, i sommar och kommande år?