av Kristoffer Lindberg (S)
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)
Nedgången i svensk ekonomi tar sig olika uttryck i vårt samhälle. Som exempel kan nämnas att byggföretagen nu larmar om ett kraftigt minskat bostadsbyggande i Sverige. Denna påtagliga nedgång i bostadsbyggandet leder till följdverkningar i en mängd andra branscher, för underleverantörer och inom tillverkningsindustrin.
En av de största privata arbetsgivarna i Ovanåkers kommun, Svenska Fönster, varslar nu ytterligare 190 anställda med anledning av minskad efterfrågan på deras produkter. Detta ska läggas till det varsel som ligger sedan februari på närmare 90 personer samt beslut om att inte förlänga omkring 60 visstidsanställningar och konsultkontrakt. Totalt riskeras alltså arbetsstyrkan att minskas med över 300 personer fördelat på verksamheten i både Edsbyn och Söderhamn.
Detta är ett allvarligt läge för våra kommuner, och risken är uppenbar för ytterligare effekter samt spridning till andra branscher och underleverantörer i södra Hälsinglands arbetsmarknadsregion, Ovanåkers, Bollnäs och Söderhamns kommuner.
Detta är en oroväckande utveckling som självklart inte är unik för Hälsingland. Det är effekter av att byggsektorn stannar av ordentligt. Regeringen har hittills inte gjort något för att stimulera den. Snarare tvärtom när man tog bort investeringsstödet för nybyggnation, vilket verkligen hade behövts nu för att dels undvika tvärnitar i byggsektorn med efterföljande varsel om uppsägningar, dels råda bot på bostadsbristen i Sverige.
En kraftigt avstannad byggsektor blir en fråga för politiken. När byggkranarna står stilla, underleverantörer tappar sina ordrar (i detta exempel ordrar på fönster), varslen om uppsägning kommer och arbetslösheten i Sverige ökar måste regeringen ta ansvar och agera för att stimulera byggbranchen och undvika varsel samt föra en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möjliggöra för dem som ändå tvingas lämna sina jobb att komma vidare till studier eller andra arbeten.
Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:
Vilka åtgärder planerar ministern att vidta för att undvika ökade varsel på svensk arbetsmarknad?