Fråga 2022/23:759 Arbetsförmedlingens nya rutiner för beslut om arbetsträning och förstärkt arbetsträning

av Ciczie Weidby (V)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Den 29 maj meddelade Arbetsförmedlingen att myndigheten inför nya rutiner för beslut om arbetsträning och förstärkt arbetsträning för arbetssökande. Från och med den 1 oktober kommer i första hand upphandlade tjänster att användas för att tillgodose de arbetssökandes behov. Arbetsförmedlingen bedömer att nuvarande arbetssätt riskerar att krocka med upphandlingsrättsliga regler, därav de nya rutinerna (Arbetsförmedlingen den 29 maj 2023).

Arbetsträning och förstärkt arbetsträning är insatser som riktar sig till deltagare i jobbgarantin för ungdomar, jobb- och utvecklingsgarantin och i etableringsprogrammet, det vill säga personer som står långt från arbetsmarknaden. Insatserna innebär att arbetssökande deltar i verksamheten på en arbetsplats under handledning. I dag finns flertalet av dessa insatser inom den idéburna sektorn.

Arbetsförmedlingens nya rutiner innebär att många insatser som de idéburna organisationerna i dag står för inte längre kommer att utföras eftersom de inte är upphandlade. I stället ska i princip enbart upphandlade tjänster användas, vilket i praktiken innebär att uppdragen går till kommersiella företag (så kallade privata utförare).

Arbetsförmedlingens nya rutiner kommer att slå hårt mot långtidsarbetslösa som är i behov av arbetsträning eller förstärkt arbetsträning. De riskerar att hamna i fel insatser, som Arbetsförmedlingens Rusta och Matcha-system, som i första hand riktar sig till personer som står nära arbetsmarknaden, eller inte få några insatser alls. Myndighetens nya rutiner kommer även att slå hårt mot alla de idéburna organisationer som i dag arbetar med målgruppen.

Arbetsträning och förstärkt arbetsträning är mycket viktiga insatser för personer som står långt från arbetsmarknaden. De idéburna organisationerna har länge arbetat med dessa insatser, har gedigen kunskap och erfarenhet på området och är särskilt lämpliga för målgruppen. De idéburna organisationerna fyller därmed en mycket viktig funktion och bör kunna göra det även framgent.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att säkerställa att arbetssökande som är i behov av arbetsträning eller förstärkt arbetsträning även framgent kan erbjudas dessa insatser via idéburna organisationer?