av Katja Nyberg (SD)
till Statsrådet Erik Slottner (KD)
Den 2 januari 2023 ändrades reglerna om tystnadsplikt i postlagen (2010:1045), och postombud och andra som hanterar brev och paket får numera larma myndigheter om de misstänker att det finns något i en postförsändelse som är brottsligt och kan ge fängelse. Det kan exempelvis vara droger, dopningspreparat, vapen eller explosiva ämnen. Ändringen av lagen ger möjlighet att bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter till en brottsbekämpande myndighet som Polismyndigheten, men även till exempel till Säkerhetspolisen, Tullverket eller Åklagarmyndigheten. Det kräver dock att det finns en konkret misstanke, till exempel att paketet gått sönder och det har trillat ut tabletter.
Det har blivit vanligt att kriminella organisationer använder Postnord och andra företag för att distribuera narkotika. Köpare kan beställa en drog på nätet och säljaren lägger ned drogen i en postförsändelse. En viktig möjliggörare för den grova brottsligheten, som kraftigt ökat i omfattning, är den logistik som postföretagen erbjuder. Den post som har lagts i en gul brevlåda passerar någon av de stora postcentralerna i Sverige. För att kunna hindra och försvåra de kriminella organisationernas distribution av narkotika vore det önskvärt att det gick att genomföra narkotikasök av postförsändelser på dessa centraler utan att det finns en konkret misstanke om brott när det gäller en enskild försändelse. Det handlar inte om att bryta en postförsändelse utan om att upptäcka försändelser som man kan misstänka att det finns narkotika i. Det är viktigt att snabbt göra en justering av postlagen för att hämma tillväxten av den grovt organiserade brottsligheten.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:
Har statsrådet för avsikt att göra en justering i postlagen för att möjliggöra narkotikasök på postterminaler utan skälig misstanke?