Fråga 2022/23:728 VAB-utredningen

av Isabell Mixter (V)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

En utredning om regelverket kring tillfällig föräldrapenning tillsattes av den tidigare regeringen 2020. Utredningens slutbetänkande (SOU 2022:31) lämnades i juni 2022. Syftet med översynen var att modernisera, renodla och förenkla regelverket och göra det mer lättöverskådligt, framför allt för föräldrar, samt att minska utrymmet för fusk och felaktiga utbetalningar och stärka möjligheterna till kontroll.

En del av uppdraget bestod i att lämna förslag som möjliggör att föräldrar ska kunna få tillfällig föräldrapenning för att instruera personal i förskola, skola, fritidshem och pedagogisk omsorg om egenvård för ett barn med kronisk sjukdom. I denna del lämnades den 1 juni 2021 delbetänkandet VAB för vårdåtgärder i skolan (SOU 2021:41).

För många föräldrar är framför allt förslaget om möjligheten till tillfällig föräldrapenning för introduktion av personal i skolan för att kunna vårda barnet oerhört angeläget. Det rör bland annat föräldrar till barn med kroniska sjukdomar, till exempel diabetes. Många diabetesföräldrar vittnar om att de tvingas avstå från förvärvsarbete för att introducera skolpersonal i omvårdnad av barnet utan ersättning.

Vänsterpartiet anser att det är viktigt att vissa av utredningens förslag, såsom möjlighet till tillfällig föräldrapenning för introduktion av skolpersonal i omvårdnad av barnet, kan komma på plats så snart som möjligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet att gå vidare med utredningen Rätt och lätt – ett förbättrat regelverk för VAB, och när kan vi om så är fallet förvänta oss att regeringen kommer fram med ett förslag?