Fråga 2022/23:69 Fortsatt skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel

av Rickard Nordin (C)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Sverige har en stor utmaning när det gäller att minska vägtrafikens utsläpp. Vi ska nå målet om 70 procents utsläppsminskning till 2030. För att göra detta kommer biodrivmedel att vara helt avgörande, och de rena och höginblandade biodrivmedlen är i dag ett av de mest effektiva sätten att minska utsläppen från transportsektorn. Med tanke på regeringens aviserade sänkning av reduktionsplikten ter sig de höginblandade biodrivmedlen som än viktigare.

Skattebefrielsen för rena, och höginblandade, biodrivmedel har varit helt avgörande för deras konkurrenskraft gentemot fossila drivmedel. Nu verkar skattebefrielsens framtid oviss. Ett slopande av skattebefrielsen skulle få förödande konsekvenser för klimatet. Transportköpare och åkerier som har valt att ligga i framkant genom att satsa på höginblandade biodrivmedel kommer i så fall av kostnadsskäl med största sannolikhet att återgå till fossila drivmedel med betydligt lägre innehåll av biodrivmedel.

Sverige har valt att söka årliga skatteundantag, som EU nu verkar neka. I Frankrike har regeringen valt en annan väg, där skatten på biobränsle inte alls ses som en fråga för EU.

EU-kommissionen tar beslut om statsstödsreglernas förändring, vilket i sin tur påverkar skattefrågan för rena och höginblandade biodrivmedel. Det nuvarande undantaget går ut vid årsskiftet.

Med anledning av ovanstående frågar jag därför finansminister Elisabeth Svantesson:

 

Har regeringen och ministern agerat eller kommer ni att agera, och i så fall hur, för att behålla skattebefrielsen på höginblandade biodrivmedel?