av Sanna Backeskog (S)
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
I norra Sverige växer redan nu framtidens gröna industrier fram. Vi ser bland annat en utveckling av fossilfritt stål, batteritillverkning och framställning av grön vätgas. Det här är en utveckling som den tidigare socialdemokratiska regeringen jobbade hårt för att den skulle ske, och den underlättades också genom politiska beslut. Nya och utvecklade branscher bidrar till fler jobb, en starkare ekonomi och en bättre välfärd.
De högerkonservativa partier som stöder regeringen verkar nu efter valet också se möjligheterna med den gröna industriella revolutionen i norra Sverige. I samband med starten av Sveriges ordförandeskap i EU meddelade den högerkonservativa regeringen att den ska ta fram en strategi för norra Sverige. Detta presenterades genom en debattartikel i Dagens industri den 11 januari 2023. Det angavs då att ”[s]trategin kommer vara holistisk långsiktig och främja den gröna nyindustrialiseringen”. De områden som skulle beröras i strategin var energi, gruvor, kompetensförsörjning, samhällsservice, bostad, infrastruktur och samverkan.
Nu har det gått 16 veckor sedan debattartikeln skrevs. Det har gått mer än 200 dagar sedan regeringen tillträdde. När det gäller energiområdet är vindkraft sannolikt det energislag som vi snabbast kan få på plats och är en oerhört viktig kompentent, tillsammans med annan fossilfri energi, för den gröna omställningen och för jobb och framtidstro i hela Sverige. Här kommer det minst sagt dubbla budskap från regeringen. Tonläget är lika svajigt, polariserande och otydligt som under valrörelsen. Den ekonomisk-politiska talespersonen för det största partiet i regeringsunderlagets är helt emot ny vindkraft och säger sig helst vilja plocka bort befintlig vindkraft.
Näringslivet är tydliga: Tåget för svensk konkurrenskraft går nu. Mer fossilfri energi krävs.
Kommunerna är tydliga: Det behövs snabbare tillståndsprocesser, bättre samordning och mer fossilfri energi. Gävle och Sandviken är två exempel på kommuner som många företag visat intresse att etablera sig i. Tyvärr måste kommunerna tacka nej till flera etableringar och därmed också tusentals arbetstillfällen. Generell kapacitetsbrist tillsammans med att befintliga företag i dag kan reservera kraft för eventuella expanderingar kommande decennier är orsakerna.
Det finns färdigberedda förslag från tidigare S-regering för utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Det är förlag som välkomnats av såväl näringsliv som kommun- och regionsverige.
Min fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch är:
Mot bakgrund av det som anförts ovan, kommer ministern att, som en del av strategin för norra Sverige, säkerställa en snabb utbyggnad av fossilfri energi i allmänhet och havsbaserade vindkraftverk i synnerhet?