Fråga 2022/23:625 Kronofogdens arbete med utmätningar

av Nadja Awad (V)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Nyhetsbyrån Järva rapporterar om en man som i slutet av mars lånade en väns bil för att storhandla mat. Polisen stoppade honom, och eftersom han har skulder hos Kronofogden blev bilen utmätt.

Mannen har bott i Sverige i drygt 30 år. Han är yrkeschaufför, kör både taxi och buss, och har sedan en tid tillbaka ingen egen bil. När hans vän reser utomlands brukar han ta hand om hennes bil. Han kör henne till Arlanda, hjälper hennes mamma när hon ska handla. När bilen beslagtogs var vännen i Kenya.

I och med att mannen körde bilen anser polisen att fordonet är ”i hans besittning”. Och om han inte kan betala sin skuld före den 18 april så hämtar polisen bilen.

Enligt den nationella samordnaren mot brott på Kronofogden, räcker det inte med att bilen står registrerad i någon annans namn. Han säger: ”Nej, bilregistret är bara en komponent, vi går inte strikt efter det. Det fuskas på alla möjliga sätt. De försöker komma undan sina skulder. Om han har påträffats i bilen flera gånger vid olika tillfällen kan vi anta att bilen är i hans besittning. Med stöd av det kan vi utmäta bilen.”

Utöver att vännen till mannen som körde bilen har blivit oskyldigt drabbad i detta fall och fått sin bil beslagtagen, så uttrycker Kronofogden sig beklagligt om skuldsatta att det gärna fuskas för att de ska komma undan sina skulder. Det kan ta minst tre veckor för en oskyldigt drabbad att få tillbaka sin bil, enligt Kronofogden. Om beslutet överklagas gör Kronofogden en första prövning, och då kan bilen lämnas tillbaka inom tre veckor efter att bilen har hämtats. Men går ärendet vidare till tingsrätten kan det dröja ännu längre, beroende på hur lång handläggningstiden är.

Jag vill därför fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

Hur säkerställer ministern och regeringen att reglerna för utmätning är utformade och tillämpas så att oskyldiga inte drabbas?