Fråga 2022/23:599 Arbetsvillkor inom äldreomsorgen

av Ciczie Weidby (V)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Enligt ny statistik från SKR är närmare en femtedel av personalen inom äldreomsorgen timanställd. Andelen timanställda har visserligen minskat något de senaste åren, men utvecklingen går långsamt och i många kommuner går utvecklingen åt fel håll. I flera kommuner har andelen timanställda inom äldreomsorgen ökat (Arbetet den 4 april 2023).

Att vara timanställd innebär en mycket stor otrygghet. Arbetstagaren vet sällan hur mycket hen kommer att få jobba och tvingas ofta ta påhugg på olika arbetsplatser för att få ekonomin att gå ihop. Timanställningarna påverkar även vårdkvaliteten negativt. Kontinuiteten undermineras och det blir fler inblandade i omsorgen om varje äldre. Osäkra arbetsvillkor gör det också svårare att rekrytera ny personal och att få befintlig personal att stanna.

Covidpandemin satte anställningsförhållandena inom äldreomsorgen i blixtbelysning. Coronakommissionen, som granskade den svenska hanteringen av pandemin, riktade i december 2020 skarp kritik mot äldreomsorgens arbetsvillkor. Enligt Coronakommissionen måste arbetsgivarna i äldreomsorgen förbättra anställningstryggheten och personalkontinuiten samt kraftigt minska andelen personal med timanställning (SOU 2020:80, s. 250).

Trots Coronakommissionens skarpa kritik och tydliga förslag på åtgärder är fortfarande omkring 20 procent av personalen inom äldreomsorgen timanställd. För att förbättra arbetsförhållandena inom äldreomsorgen krävs i många fall statliga medel. Vänsterpartiet kan konstatera att regeringen inte skjuter till några resurser till kommunerna i vårbudgeten. Vi kan även konstatera att regeringen inte avser att förlänga Äldreomsorgslyftet efter utgången av 2023. Därmed försvåras möjligheten för kommunerna att förbättra arbetsvillkoren inom äldreomsorgen.

I egenskap av biträdande arbetsmarknadsminister har statsrådet ansvar för frågor som rör arbetsmiljö, arbetstid och arbetsrätt och därmed arbetsvillkoren på svensk arbetsmarknad, däribland äldreomsorgen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra arbetsvillkoren inom äldreomsorgen i linje med Coronakommissionens förslag?