Fråga 2022/23:58 Samhällsintresse vid offentlig upphandling

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Den offentliga upphandlingen omfattar varje år någonstans runt 800 miljarder kronor, beroende på hur beräkningarna utförs. Det är en enorm konsumentmakt som det offentliga sitter på.

Vi vet att om Sverige och världen ska klara klimatomställningen behöver utvecklingen snabbas på. Affärsmodeller behöver bli mer cirkulära, och de klimatsmarta alternativen behöver få upp stordriftsfördelarna. Vi vet också från forskning på exempelvis Chalmers att totalkostnaden för fossilfritt stål i en bil eller klimatsmart cement i en byggnad står för ungefär 0,5 procent av kostnaden. Det finns alltså all anledning att välja klimatsmart vid olika typer av inköp för att öka marknaden och pressa kostnaderna ytterligare.

Miljömålsberedningen lade därför fram förslag om att klimatfrågan ska beaktas vid all relevant offentlig upphandling. Den förra regeringen gick så långt att en lagrådsremiss skickats. Den hade titeln En skyldighet att beakta vissa samhällsintressen vid offentlig upphandling. Sedan dess har ingenting hörts. Frågan många ställer sig, inte minst upphandlare, är vad som händer nu.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga statsrådet Erik Slottner: 

 

Kommer regeringen att gå vidare med en proposition med anledning av lagrådsremissen En skyldighet att beakta vissa samhällsintressen vid offentlig upphandling, och hur ser i så fall tidsplanen ut?