Fråga 2022/23:578 Den svenska livsmedelsproduktionen

av Sofia Skönnbrink (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Det ekonomiska läget för svenska hushåll är akut. Barnfamiljer, pensionärer och ensamstående pressas nu på ett sätt som vi inte har sett på decennier. Maten är rekorddyr, och priserna fortsätter att öka. Vi befinner oss i en situation där allt fler människor vänder på varje krona för att få sin privatekonomi att gå ihop.

I detta pressade läge tvingas allt fler välja det billigaste alternativet på butikshyllorna, vilket oftast inte är det svenska.

Dyrare insatsvaror för producenter i kombination med försämrad köpkraft bland konsumenter riskerar att påverka livsmedelsföretagens lönsamhet. Den yttersta risken är konkurs, vilket inte bara är en tragedi för den enskilda företagaren utan också för vårt lands försörjningsgrad. 

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina visar tydligt vikten av en höjd beredskap i Sverige, inte minst när det kommer till livsmedel. Vi behöver se fler svenska producenter, inte färre.

Livsmedelsverket har till uppgift att övervaka livsmedelsförsörjningen i Sverige och gradera läget utifrån en femgradig skala. I början av mars uppgav Livsmedelsverket att den kortsiktiga påverkan på försörjningen bedömdes som en tvåa. På medellång och lång sikt framkom det dock att påverkan bedömdes vara en trea, vilket innebär att det finns en betydande påverkan på den.

Den svenska livsmedelsförsörjningen befinner sig minst sagt i ett kritiskt läge, och i stället för att uppmana konsumenterna att välja det billigaste alternativet borde regeringen göra allt den kan för att lindra situationen för svenska livsmedelsproducenter.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att hjälpa svenska livsmedelsproducenter genom krisen och säkra produktionen av inhemska livsmedel på lång sikt?