av Kristoffer Lindberg (S)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Att alla barn får en bra start i livet, med goda uppväxtvillkor som stimulerar deras tidiga utveckling, inlärning och hälsa, är avgörande för att uppnå en jämlik hälsa bland barn och vuxna. Vikten av det tidiga livet för en jämlik hälsa framhålls bland annat i SOU 2016:55 Det handlar om jämlik hälsa.
Det tidiga livet är en central del av våra liv, då förutsättningarna och villkoren under denna tid lägger grunden för resten av livet. I dag finns många aktörer som är inblandade i hälso- och sjukvården för barn och unga, vilket ökar risken för en fragmentisering av vårdkedjan och riskerar att försvåra det förebyggande arbetet.
Bland annat är olika institutioner som är skapade för att stödja barns och ungas hälsa och utveckling organisatoriskt och professionellt separerade, både sinsemellan och över barns och ungas liv och utveckling. Här skulle vinster bland annat kunna finnas i en sammanhängande barn-, elev- och ungdomshälsovård, som på ett bättre sätt än i dag skulle kunna både identifiera och förebygga problem i barns och ungas hälsa, utveckling och uppväxtmiljö från födseln, vidare genom skolan och ut i vuxenlivet.
Detta skulle kunna skapa ett sammanhållet ansvar för att barn och unga får ta del av de generella hälsofrämjande och förebyggande insatser som samhället kan erbjuda, i syfte att ge barn och unga så lika förutsättningar som möjligt. Det skulle också kunna säkerställa att barn och unga i behov av samordnade insatser från olika aktörer får rätt stöd.
Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
Tänker statsrådet ta några initiativ för att åstadkomma en sammanhängande barn-, elev- och ungdomshälsovård?