Fråga 2022/23:519 Betygsinflation i relation till lönesättning

av Niklas Sigvardsson (S)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Under frågestunden torsdagen den 30 mars ställde undertecknad en fråga gällande betygsinflation och lönesättning. Till min förvåning valde skolministern helt att ignorera frågan och valde att inte med ett enda ord besvara alla lärares oro gällande de påtryckningar som lärare kan utsättas för i sin lönesättning. Det är förvånande att ministern inte väljer att adressera en sådan viktig fråga för tusentals lärare. Därför väljer jag nu att återigen ställa samma fråga till skolministern. 

De senaste veckorna har det kommit rapporter från landets alla hörn om betygsinflation och olikvärdig betygsättning. Det konstateras precis som tidigare att den svenska skolans organisation, där våra barn och elever ses som en vara på en marknad, oundvikligen leder till betygsinflation. 

Vad som är värre med vissa av de senaste rapporterna är att lärare upplever att de pressas av rektorer att sätta högre betyg för att får mer i lön. När lönesättning kopplas till lärares myndighetsutövning riskerar det legitimiteten för hela betygssystemet och sätter en orimlig press på landets alla lärare, därför att betygen i stället ses som en del av ens konkurrensfördel. Marknadiseringen har alltså påverkat myndighetsutövningen. 

Därför är min fråga till statsrådet Lotta Edholm:

 

Hur ska statsrådet agera för att lärare inte ska få lägre lön för att de sätter de betyg de anser vara rättvisa?