Fråga 2022/23:517 Andelen avslag på ansökningar om merkostnader

av Karin Sundin (S)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har utvärderat det stöd för merkostnadsersättning som infördes i januari 2019 (Från handikappersättning och vårdbidrag till merkostnadsersättning – En granskning av de reformerade stöden till personer med funktionsnedsättning, ISF:s rapport 2023:1). Stödet är tänkt att gå till vuxna som på grund av sin funktionsnedsättning har merkostnader och till föräldrar som har merkostnader på grund av sitt barns funktionsnedsättning.

ISF konstaterar att regelverket för merkostnadsersättning på flera sätt har blivit tydligare och mer transparent än regelverken för tidigare handikappersättning och vårdbidrag. Men granskningen visar samtidigt att merkostnadsersättningen är en komplicerad förmån och att det är svårt för många att förstå vad en merkostnad är. Många ansöker om merkostnadsersättning för kostnader som inte är merkostnader enligt lagstiftningen, vilket leder till en hög andel som får avslag. Av de vuxna som ansöker om merkostnadsersättning är det ungefär hälften som beviljas ersättning på någon nivå och hälften som får avslag. När det gäller barn får över 90 procent av föräldrarna som ansöker avslag.

Det finns enligt ISF inte något i Försäkringskassans handläggning av ärendena som kan förklara varför andelen avslag, särskilt för barn, på ansökningarna om merkostnadsersättning är så hög. Snarare kan det finnas en felaktig förväntan på vad ersättningen ska täcka hos dem som ansöker.

ISF konstaterar att den höga andelen avslag är problematisk, då det finns risk att många upplever att Försäkringskassans bedömningar av vad som utgör en merkostnad inte stämmer överens med deras bild av vilka merkostnader de har. Detta kan påverka befolkningens förtroende för Försäkringskassan negativt.

Utöver detta innebär den höga andelen avslag onödig administration för myndigheten. Förmånen är utredningskrävande, då flera kostnader behöver utredas och det krävs svåra bedömningar av skäligheten i en del kostnader som personer ansöker om merkostnadsersättning för. Avslag innebär stora kostnader som skulle kunna undvikas.

Med anledning av rapportens innehåll och slutsatser är min fråga till statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder till följd av andelen avslag på ansökningar om merkostnadsersättning?