Fråga 2022/23:488 Beslut om bildande av naturreservat på Tjörn

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Länsstyrelsen i Västra Götaland har fattat beslut om att på nordvästra Tjörn bilda ett 443 hektar stort naturreservat vid Björshuvudet. Landskapet på Tjörn är en blandning av småskalig jordbruksmark, skogsmark, berg, klippor och strandkanter och lockar många till fastboende året runt men självklart också till sommarboende och besök.

Länsstyrelsen anger att syftena med naturreservatet är att bevara ett kustnära natur- och kulturlandskap, bevara biologisk mångfald och tillgodose behovet av områden för friluftslivet. Sanningen är att stora delar av området redan är skyddade av strandskydd och Natura 2000. Dessutom är området skyddat mot exploatering genom att en stor del av området tidigare förklarats som riksintressant. Inte långt från detta föreslagna reservat finns redan ett naturreservat med liknande syften och en till stora delar liknande landskapsbild, där man dessutom har anlagt promenadstråk och p-platser och dit man lätt kan ta sig med allmänna kommunikationer, vilket inte är fallet med det nya reservatet.

Över 70 markägare är drabbade av att länsstyrelsen vill göra detta intrång i den privata äganderätten. Flera av markägarna förlorar förfoganderätten till sina ägor till staten. Länsstyrelsen har inte heller kommunicerat med markägarna på det vis som föreskrivs. Många markägare har på direkt fråga till länsstyrelsen inte fått svar på vad som är skyddsvärt på just deras mark utan har fått veta att de får anlita en egen biolog för att undersöka detta. Markägarna har också begärt att det skulle göras en konsekvensutredning för att tydliggöra effekterna för berörda och det allmänna av inrättandet av naturreservatet men fått nej.

Länsstyrelsen hävdar att naturtypen i området är mycket speciell. Men i själva verket återfinns den på många håll i Bohuslän och, som nämnts tidigare, i ett närliggande naturreservat.

Tjörns kommun har också varit kritisk till bildandet av detta naturreservat och lämnat in ett överklagande. Även Lantbrukarnas Riksförbund i Västra Götaland har varit starkt kritiska till detta eftersom det försvårar Tjörns och Sveriges nuvarande och framtida småskaliga livsmedelsproduktion samt annan företagsamhet.

Om naturreservatet Björshuvudet ska inrättas i ett så stort område kommer det, förutom den inskränkning i förfoganderätten markägarna utsätts för, att försvåra för utveckling av företag, skola, bostäder och landsbygdsutveckling i detta område. Det skulle även i praktiken vara svårt när en befintlig företagare eller privatperson i detta område vill låna pengar för att utveckla sin verksamhet. Banker har på andra ställen nekat lån med hänvisning till att bildande av naturreservat på markerna försämrar bankens säkerhet.

Staten har inrättat många naturreservat under senare år och tar därmed över ansvaret för skötseln enligt en skötselplan man själv beslutar. Där staten på sina håll ansvarar för naturreservaten sköts inte allt på ett tillfredsställande sätt. Just nu har också länsstyrelsen fått minskade pengar till just att sköta om sina naturreservat.

De markägare som är drabbade av att naturreservatet ska bildas på Tjörn överklagade detta till regeringen våren 2019, och sedan dess har man väntat på att ett beslut ska komma. Man har alltså nu snart väntat i fyra år. Själv besökte jag de markägare som överklagade beslutet våren 2020. Att man ska behöva vänta så här länge är helt oacceptabelt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

När avser statsrådet och regeringen att komma med ett beslut i frågan om bildandet av ett naturreservat på Tjörn?