av Tobias Andersson (SD)
till Utbildningsminister Mats Persson (L)
Det är glädjande att antalet sökande till kärnenergiteknik hos Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm ökat från 60 stycken 2021 till 116 sökande 2023. Aldrig tidigare har det varit så många sökande till programmet för kärnenergiteknik. Antalet har fördubblats de senaste tre åren i takt med att opinionen och politiken äntligen förstått behovet av kärnkraft även i framtidens svenska energimix.
Det här året läser omkring ett fyrtiotal studenter kärnteknik, men i höst kommer KTH att utöka klassen. Dessvärre är det bara ett fåtal svenska studenter på utbildningen i dag. De allra flesta kommer från andra länder som Frankrike, Spanien och Sydkorea. Även om många av dessa stannar i Sverige varnar Strålsäkerhetsmyndigheten och företag för att det är kompetensbrist som kan hindra utbyggnaden av ny kärnkraft i Sverige. Detta är en risk inte minst i ljuset av att kärnkraften i många länder seglat upp som en möjlig lösning på energi- och klimatkrisen och att man därmed konkurrerar om arbetskraften. Vidare vore det onekligen positivt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv om en högre andel av kompetensen på området bestod av svenskar.
Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att Sverige har tillräckligt med kompetens för att klara av att expandera kärnkraften i Sverige?