Fråga 2022/23:42 Utveckling av svensk biogasproduktion

av Per-Arne Håkansson (S)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Biogas är cirkulär ekonomi i praktiken, där samhällets avfall blir till förnybar energi och biogödsel. Den vanligaste framställningen sker genom rötning. En fördel är att biogas kan matas in i naturgasledningar och användas på samma sätt.

Enligt Energigas Sverige finns omkring 280 anläggningar runt om i Sverige som producerar biogas. Produktionen ökades förra året 2021 med 4,8 procent jämfört med 2020. Nära hälften av anläggningarna är avloppsreningsverk som tillsammans producerar en tredjedel av all biogas. 

En stor del av anläggningarna drivs av kommuner i samverkan och ligger i framkant i fråga om grön teknik och innovation. Som exemplel kan nämnas C4 Kristianstads Energi och NSR Nordvästra Skånes Renhållnings AB med Helsingborgs, Ängelholms, Höganäs, Båstads, Åstorps och Bjuvs kommuner som ägare. Användningsområdena är omfattande, såsom el, värme och fordonsbränsle. Inte minst inom flyget framhålls biobränsle som effektivt och en starkt bidragande faktor i kommande utvecklingsarbete med att nå uppsatta miljömål. 

Genom satsningar på biogas skapas jobb och främjas tillväxt inom gröna näringar såsom jordbruk och skogsbruk.

Potentialen för ytterligare satsningar och utveckling är stor framför allt i Skåne.

Biogasen bidrar på ett påtagligt sätt till att nå samhällets miljö- och klimatmål. I Biogasmarknadsutredningen, som genomfördes på regeringens initiativ 2019, framhålls vikten av ökad långsiktighet och investeringsvilja hos producenterna. 

Samarbete mellan samhällets olika aktörer, akademi och näringsliv är i sammanhanget en viktig förutsättning för fortsatt utveckling av biogas. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att på ett långsiktigt sätt stimulera ökad produktion och mer användning av biogas i Sverige?