av Anna Vikström (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
En ny bostadsrättsförening i Sollentuna på Malmvägen som ombildats från hyresrätter plundrades på miljonbelopp, och dom har fallit i juni i Attunda tingsrätt. Enligt rätten orsakade den tidigare ordföranden uppsåtligen föreningen skada och ska betala ett stort skadestånd. Ombildningsföretagets förhandlingsmetoder i samband med ombildningen beskrevs som anmärkningsvärda. Dagens Nyheter beskrev i uppmärksammade reportage fallet med bostadsrättsföreningen och också hur ett kriminellt gäng tog över bostadshusets källare.
I september 2022 blev plötsligt hundratals hyresgäster i Sollentuna och Hässelby, även barnfamiljer, abrupt massuppsagda och ställda på gatan när de förlorade sina lägenheter från hotellägenhetsföretag, där det var ett flertal inblandande företag i en kedja. I Sollentuna har området med hotellägenheterna i Häggvik utsatts för återkommande ordningsproblem, narkotika har hittats och även skottlossning har förekommit. Hotellägenheter kan utnyttjas för personer som vill flyga under radarn och användas för att upprätthålla ett skuggsamhälle.
I betänkandet av Bostadsrättsregisterutredningen som kom 2022 görs en uppräkning av olika typer av ekonomiska brott som är kopplade till bostadsmarknaden, och främst till bostadsrätter.
Ekobrottsmyndigheten har uttalat att ombildning i utsatta områden ökar risken för brott genom att den ekonomiska vinningen ökar och fastigheter och bostadsrätter används för penningtvätt. Både Ekobrottsmyndigheten och Fastighetsägarna har varnat för att ”maffia” kan infiltrera eller ta över i nybildade föreningar.
Polisen har i den myndighetsgemensamma lägesbilden över organiserad brottslighet rapporterat att brottsvinster investeras och tvättas genom exempelvis fastighetsinvesteringar och köp av bostadsrätter eller hyresrättskontrakt.
De aktuella fallen i Sollentuna och uttalandena från myndigheter och utredningar ger en bild av att det finns uttalade risker för att bostäder och fastigheter används av kriminella som inkomstkälla och för att öka sin kontroll i bostadsområden, och att det saknas en sammanhållen bild av omfattningen av detta.
Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:
Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att skapa ordning och reda på bostadsmarknaden och motverka riskerna för att kriminella använder bostadsrättsföreningar för kriminell verksamhet och som inkomstkälla?