Fråga 2022/23:362 Kadetters privatekonomiska situation under studietiden

av Åsa Eriksson (S)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna när vi nu stärker den svenska Försvarsmakten. Det säkerhetspolitiska läget är mer utmanande än på länge, och en stark försvarsmakt behövs för att försvara vårt land och vår demokrati. Vi är alla helt beroende av att människor vill studera till officer och bidra till ett starkt försvar. Flera av de förmåner som finns för kadetter är bra, men regelverket har inte i alla delar hängt med kostnadsutvecklingen.

Förordning 1995:239 säger att kadetter som läser med högskolepoäng inte får tjäna mer än 2 000 kronor utan att avräkning från familjepenning ska ske. Officersförbundets studentkår uppger att de som har en egen bostad, och därmed uppbär familjepenning, måste ha andra inkomster, till exempel från arbete på sin fritid, för att klara sina levnadsomkostnader. Taket på 2 000 kronor blir kontraproduktivt och gör dem beroende av att i stället få ekonomiska bidrag från anhöriga. Vi kan aldrig acceptera att det bara är de med rika föräldrar som kan studera. Det sänder dessutom helt fel signaler när vi vill få fler att studera och ta ansvar för Sveriges säkerhet.

Jag vill därför fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen vidta för att kadetter med eget boende ska ha möjlighet att klara sina levnadsomkostnader under studietiden?