av Camilla Hansén (MP)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Statsrådet Lotta Edholm har ansvar för att presentera förslag till en ny friskolelag där vinstutdelning hos fristående skolhuvudmän ska behandlas.
En stor andel av Sveriges föräldrar med barn i skolan tycker inte att vinstutdelning ska tillåtas inom skattefinansierad skola. Även i befolkningen som helhet är stödet stort. SVT:s valundersökning visar dessutom att väljare från alla partier är positiva till att förbjuda vinstutdelning.
En anledning till att vinstutdelning är möjligt är resursfördelningen. När elever byter till fristående skolor tar de med sig hela skolpengen, men kommunen står kvar med en stor del av kostnaden för skyldigheten att tillhandahålla en skolplats.
Det får förstås som att regeringen endast vill begränsa vinstutdelning – för nya aktörer eller etablerade aktörer som köper en ny skola – under en inledningsfas. Regelverket ska också ta hänsyn till olika aktörers förutsättningar, exempelvis vad gäller bolagsstruktur och ekonomiska förutsättningar.
Det är bara de stora skolkoncernerna som har en komplicerad bolagsstruktur som kräver hänsyn, inte små, enskilda och idéburna skolor. Det är bara stora bolag med befintlig verksamhet som kan redovisa stabil ekonomi innan verksamheten startats eller köpts, inte ideella föräldrakooperativ eller nystartade ekonomiska föreningar.
Förutsättningar för likvärdighet verkar små utan rättvis resursfördelning, och det förbud mot vinstutdelning som Sveriges föräldrar, oavsett om man har barn på kommunal eller fristående skola, och väljare, oavsett partifärg, visar stöd för verkar inte alls utredas.
Mot bakgrund av den folkliga opinionen och skolhuvudmäns olika villkor blir min fråga till statsrådet Lotta Edholm:
Avser statsrådet att i utredningsdirektiven säkerställa att likvärdighet vad gäller resursfördelning och vinstutdelning utreds fullt ut inför den nya friskolelagen, och i så fall hur?