Fråga 2022/23:332 Bris och arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck

av Michael Rubbestad (SD)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Bris (Barnens rätt i samhället) är en barnrättsorganisation, och verksamheten utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter.

I februari månad uppmärksammades att Bris i sin externa marknadsföring med budskapet ”Du kan höra av dig när som helst, om vad som helst” visar en kurator iklädd den värderingsstyrda slöjan ”hijab”. Marknadsföringen förekom på såväl internet som på baksidan av mjölkpaket.

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett mycket allvarligt och utbrett problem för många flickor och unga kvinnor i Sverige. För att bevara familjens ”heder” begränsas flickornas valfrihet, levnadsvillkor och sexualitet. Vanliga exempel är begränsningar vid klädval, deltagande i simundervisning, övernattningar eller möjligheten att få ha kontakt eller umgås med vänner och bekanta av det motsatta könet som inte tillhör familjen.

Att skada familjens heder kan leda till bestraffningar i form av fysisk och psykisk misshandel, tvångsäktenskap och kränkningar, eller i värsta fall mord.

I en debattartikel publicerad i Expressen den 7 februari 2023 (https://www.expressen.se/debatt/bris-hijab-reklam--skrammer-bort-barn/) skriver debattören och det före detta offret för hederskultur Faw Azzat att om hon mötts av denna kampanj som ung hade hon avstått från att kontakta Bris. Hon förklarar det med orden: ”Som offer för hederskultur är man livrädd att det ska bli känt att man sökt hjälp utanför familjen. Tankar som: ’vem är den här kvinnan? Känner hon någon som kan känna min pappa? Tänk om hon skvallrar?’ räcker för att avstå att söka hjälp. Hijab har en direkt koppling till hederskultur och våld mot kvinnor, eftersom symbolen ofta används för att upprätthålla kontroll och underkastelse av kvinnor. Genom att använda symbolen hijab som en del av sin marknadsföring, sänder Bris ut signaler som normaliserar det.”

Bris har i ett pressmeddelande den 7 februari (https://www.bris.se/om-bris/press-och-opinion/kommentarer/bris-kommenterar-kritik/) kommenterat den kritik som riktats emot dem. De skriver: ”Bris delar inte debattundertecknarens uppfattning om vilka slutsatser som går att dra utifrån att en person bär slöja. Bilden som slås fast är onyanserad, och matchar inte med verkligheten.”

Kommentaren visar mycket tydligt att de inte alls förstår den kritik som riktats emot dem eller den verklighet som över 240 000 flickor och kvinnor lever i. Det är lika tydligt att någon som helst åtgärd inte kommer att vidtas.

Regeringen har i såväl regeringsförklaringen som Tidöavtalet tydligt aviserat att kampen mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket ska prioriteras och intensifieras. Ett flertal ekonomiska satsningar har i den gemensamma budgeten tillsammans med Sverigedemokraterna gjorts på området.

Den 1 november meddelades att 20 miljoner årligen ska avsättas för att möjliggöra den långsiktiga finansieringen av Bris nationella stödlinje för barn.

Min fråga till statsrådet Paulina Brandberg är därför:

 

Har statsrådet och regeringen, mot bakgrund av det som anförs ovan om Bris som erhåller finansiellt stöd om 20 miljoner kronor per år av staten samt regeringens mål om att bekämpa det hedersrelaterade våldet och förtrycket, för avsikt att vidta några generella åtgärder och i så fall vilka?