av Johanna Haraldsson (S)
till Statsrådet Paulina Brandberg (L)
Hälsosamma arbetsplatser är något som är avgörande för att människor ska kunna arbeta och bidra efter hela sin förmåga. En god fysisk och psykosocial arbetsmiljö utformad efter dem som arbetar bidrar även till bättre folkhälsa. Det finns allt att vinna på bra arbetsmiljö. I arbetet med att skapa dessa hälsosamma arbetsplatser spelar ofta företagshälsovården en viktig roll.
Enligt Arbetsmiljöverkets undersökning (Arbetsmiljön 2021) har 60 procent av sysselsatta i Sverige tillgång till företagshälsovård genom sin arbetsgivare. Tillgången skiftar stort mellan olika branscher och är högst inom offentlig förvaltning och industriföretag och lägst inom hotell och restaurang enligt samma undersökning. Med de positiva effekter som en god arbetsmiljö bidrar till så borde fler få tillgång till företagshälsovård.
Ett hinder bland andra för att fler ska kunna få tillgång till företagshälsovård är de stora problem som branschen har med kompetensförsörjningen. Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) har slagit fast följande: ”Det finns ett stort behov av utbildningar för samtliga yrkeskategorier inom företagshälsovården och akuta behov av utbildningar för arbetsmiljöingenjörer och företagsläkare”. Av drygt 1 100 läkare är närmare 900 över 65 år!
Alltsedan Arbetslivsinstitutet, som tidigare hade ansvar för och anordnade utbildningar för branschen, lades ned (2007) så har kompetensförsörjningsproblematiken vuxit. Ansvaret splittrades upp på olika utbildningsaktörer, och planering och samordningen av de olika utbildningarna försvann. Problematiken med de stora behoven inom företagshälsovården har länge uppmärksammats och Mynak har fått ett antal uppdrag kopplat till frågan.
Branschorganisationen Sveriges Företagshälsor menar att regeringen återigen måste samla ansvaret för utbildningarna under en myndighet och tillföra de resurser som krävs för uppdraget.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:
Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att säkra kompetensförsörjningen inom företagshälsovården, så att fler kan få tillgång till företagshälsa och bättre arbetsmiljö på sin arbetsplats?