Fråga 2022/23:280 Biogasens skattebefrielse

av Rickard Nordin (C)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Strax innan jul kom en ytterst ovälkommen julklapp för alla som använder eller producerar biogas i Sverige. Det tyska bolaget Landwärme hade stämt kommissionen och fick rätt när det gäller den svenska skattebefrielsen på biogas. Domstolen ansåg inte att det fanns risk för överkompensation, vilket brukar vara det vanliga, men kommissionen hade däremot inte följt alla procedurer till punkt och pricka, och bolaget vann därför på en teknikalitet.

Det betyder i praktiken att den svenska skattebefrielsen som skulle gälla i tio år nu hänger löst och riskerar att upphävas med mycket kort varsel. Vi vet ännu inte om kommissionen avser att överklaga. Det är alltså inte Sverige som gjort fel, utan kommissionen som inte följt sina procedurer.

Konsekvenserna för svensk biogas kan bli betydande. För den lastbil som tankar flytande biogas kan priset för en enda tank gå upp med uppåt 1 000 kronor. För privatbilisten blir det i ett slag 20 procent dyrare. Det finns också stor osäkerhet kring om de som sålt biogas blir återbetalningsskyldiga för den uteblivna skatten. Det handlar om mångmiljonbelopp och riskerar att sätta många mindre bolag i konkurs, vilket allvarligt skulle försämra för dem som satsat på förnybart.

I en tid när vi vill öka den svenska produktionen av biogas, inte minst för att konkurrera ut den ryska fossilgasen, är det ett mycket allvarligt hot mot en bransch som växer. Dessutom vore det ett dråpslag för klimatet då alternativet ofta är fossil gas eller fossila drivmedel.

Det är nu viktigt med snabba åtgärder från regeringen för att säkerställa den svenska skattebefrielsen och trygga både konsumenter och producenter i den uppkomna situationen.

Min fråga till finansminister Elisabeth Svantesson blir därför:

 

Kommer ministern och regeringen att slåss för fortsatt skattebefrielse på biogas, och hur agerar regeringen med anledning av Landwärmedomen?