Fråga 2022/23:23 Äldreomsorgen

av Eva Lindh (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Under pandemin blev revorna i välfärden tydliga, inte minst inom äldreomsorgen. Alltför länge har äldreomsorgen och arbetsvillkoren för de som jobbar där fått stå tillbaka i många kommuner. Privatiseringar och upphandlingar har inneburit att företag har kunnat göra vinster på bekostnad av kvaliteteten med försämrade arbetsvillkor som följd. Därför tillförde den socialdemokratiskt ledda regeringen ett permanent årligt bidrag till kommunerna för att skapa bättre förutsättningar att stärka äldreomsorgen.

Tusentals nya medarbetare kommer att behöva anställas inom äldreomsorgen. Fokus måste vara på kompetensförsörjning. När vi investerar i välfärden måste det också finnas människor att anställa. De som gör det viktiga arbetet inom äldreomsorgen behöver bli fler och ha en god arbetsmiljö där de trivs och kan ägna sig åt rätt saker. Höjd kvalitet går hand i hand med trygga anställningsvillkor. Därför införde den socialdemokratiska regeringen också ett äldreomsorgslyft för att gynna fler fasta anställningar och högre kompetens för personalen.

Fler steg måste nu tas för att stärka omsorgen om våra äldre. Kvaliteten är ojämn, och alltför många arbetar under stressiga och dåliga förutsättningar.

Vi socialdemokrater står upp för en starkare äldreomsorg, förbättrade arbetsvillkor och mer likvärdig kvalitet. För detta behövs resurser riktade till våra kommuner för att ge förutsättningar för en stärkt äldreomsorg. Våra äldre förtjänar en god omsorg på livets höst.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att se till att Sveriges kommuner har tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att stärka äldreomsorgen?