av Johanna Haraldsson (S)
till Statsrådet Paulina Brandberg (L)
Var tredje som arbetar i Sverige uppger i Arbetsmiljöverkets undersökning att de har besvär som orsakas av arbetet. Besvär som trötthet och värk är vanliga, men även sömnstörningar, oro och ångest är besvär som många upplever är kopplade till arbetet. Den vanligaste orsaken till dessa besvär är ”för hög arbetsbelastning”. Allt detta står att läsa i regeringens budgetproposition för 2023, under utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv. Dessa besvär riskerar att förvärras om man på arbetsplatserna inte ser till att komma åt problematiken och minska löntagarnas arbetsbelastning.
Politiken har ett särskilt stort ansvar för att skapa förutsättningar för en rimlig arbetsbelastning och god arbetsmiljö inom offentliga verksamheter, som äldreomsorg, sjukvård och skola. Att prioritera välfärdssatsningar framför skattesänkningar, som vi socialdemokrater gjort i regeringsställning och gör i vår budgetmotion för 2023, är ett sätt att ge offentliga arbetsgivare förutsättning att behålla personal och till och med anställa fler. Regeringen skjuter inte till tillräckligt med medel till kommuner och regioner under det kommande året, och vi riskerar att få se uppsägningar och högre arbetsbelastning bland anställda inom välfärden. Det finns ett tydligt samband mellan tillräckliga resurser till välfärden och villkoren för dem som arbetar där.
Med tanke på hur regeringen prioriterar i den nu beslutade budgeten för 2023 vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:
Vilka andra initiativ kommer statsrådet att ta för att minska de arbetsorsakade besvären, särskilt bland anställda inom välfärden?