Fråga 2022/23:176 Israels ökade våld mot palestinier

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Parlamentsvalet som hölls i Israel i november var det femte på tre och ett halvt år. I skrivande stund pågår fortfarande förhandlingar mellan den korruptionsanklagade premiärministern Benjamin Netanyahu och fem mycket starkt ultraortodoxa och högerextrema partier. Det är tydligt att den israeliska nationalismen är på frammarsch.

En av valets stora vinnare sägs vara ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, ledare för extrempartiet Otzma Yehudit. Ben-Gvir har åtalats för hatbrott ett femtiotal gånger och har tidigare förbjudits att göra militärtjänst på grund av sitt samröre med ultranationalistiska grupper. Han menar bland annat att den israeliska polisen ska tillåtas skjuta för att döda när det ”behövs” utan risk för vare sig utredning eller åtal. Ben-Gvir ser nu ut att bli landets första nationella säkerhetsminister med ansvar för bland annat just polisväsendet.

Under 2022 har fler palestinier dödats på Västbanken än på många år. Av 140 dödade var nästan en femtedel barn. Situationen är mycket skör och det finns stora risker för att den politiska situationen i Israel spär på våldet ytterligare.

Samtidigt hindras journalister såväl som människorättsförsvarare från att rapportera om situationen. Ett uppmärksammat fall är mordet på Shireen Abu Akleh, journalist för nyhetskanalen al-Jazira som sköts av israeliska soldater när hon rapporterade från flyktinglägret i Jenin på Västbanken.

FN har uppmärksammat situationerna för människorättsaktivisten Issa Amro som återkommande trakasseras för sitt arbete. Under hösten har han upprepade gånger arresterats för att bland annat ha filmat i sitt kvarter och berättat om ockupationen.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Hur kommer ministern och den svenska regeringen att agera för att sätta press på Israel för att minska det på senaste tiden eskalerande våldet mot palestinier?