av Linus Sköld (S)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Efter Ystadsfallet, där föräldrarna i en fembarnsfamilj höll barnen från skolan i många år genom att ge sken av att familjen befann sig utomlands, granskade Riksrevisionen hur de skolpliktsbrytande bestämmelserna i skollagen fungerar, vilket stöd Skolverket erbjuder för tillämpningen och hur bestämmelserna tillsynas. Granskningen omfattade tre skolpliktsbrytande bestämmelser: ledighet, varaktig vistelse utomlands och fullgörande av skolplikten på annat sätt. Granskningen visar sammanfattningsvis att det fungerar dåligt och att det fungerar olika.
Därför rekommenderade Riksrevisionen följande: ”Regeringen bör ta initiativ till att ändra bestämmelserna i skollagen och då beakta hur långa ledighetsbeslut en rektor ska kunna ta, om en möjlighet till sanktionsavgift bör införas i skollagen och om bestämmelsen om varaktig vistelse utomlands enbart ska vara tillämplig för barn till statligt anställda som är stationerade utomlands.”
I behandlingen av regeringens skrivelse tillkännagav en enig riksdag att regeringen ska följa Riksrevisionens rekommendation.
Skolplikten är viktig. Därför är det ännu viktigare att de pliktbrytande bestämmelserna är tydliga och tillämpas likvärdigt över landet.
Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:
Tänker statsrådet ta initiativ till att ändra nämnda bestämmelser i skollagen, och, om hon tänker det, när kan vi förvänta oss att ett sådant initiativ tas?