Fråga 2022/23:157 Möjlighet att söka uppehållstillstånd på plats

av Tony Haddou (V)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Den senaste tiden har medierna uppmärksammat två fall där personer som bor i Sverige med sin familj tvingas resa till det land de är medborgare i, med risk för sitt eget liv, för att söka uppehållstillstånd. Dessa två fall är exempel på ett mycket mer omfattande problem.

Det ena fallet rör en man, som har varit i Sverige i fem år. Han pratar svenska och har ett jobb och en svensk sambo, och varannan vecka bor hans fyraåriga bonusdotter hos dem. Mannens ärende har tagit flera vändningar. Det senaste beskedet är att hans ansökan avslogs men att frågan om verkställighetshinder nu behandlas. Mannen flydde Ryssland efter förföljelser på grund av sin sexuella läggning. Han fick avslag på asylansökan men har haft tillfälligt uppehållstillstånd på grund av arbete. När han sökte uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin sambo fick han beskedet att han måste göra det från Ryssland. ”Jag kommer mobiliseras i kriget så fort jag landar på rysk mark”, säger mannen till tidningen QX. Att åka till Ryssland är dessutom svårt rent praktiskt, på grund av kriget.

Det andra exemplet rör den regimkritiska ryska journalisten Liza Alexandrova-Zorina. Den 25 november meddelade Migrationsverket att hon får uppehållstillstånd till följd av en dom i EU-domstolen från i maj 2022 och efter omfattande medial uppmärksamhet. Domen ger visst hopp för andra i samma situation, men sannolikt finns många fler som inte kommer att omfattas.

Liknande problematik gäller barn som föds i Sverige av föräldrar som har uppehållstillstånd för forskning eller är medföljande till en sådan person. De måste lämna Sverige för att ansöka om uppehållstillstånd. Till saken hör också de långa handläggningstiderna för ärenden om anhöriginvandring, vilka leder till att familjerna splittras under långa perioder. Det finns undantag i lagstiftningen som gör det möjligt att söka uppehållstillstånd på plats i Sverige, men dessa är uppenbart för snäva. Utöver de personer som nämns ovan finns många fler som drabbats på liknande sätt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att utvidga undantagen som möjliggör ansökan om uppehållstillstånd på plats i Sverige?