Fråga 2022/23:151 Åtgärder mot en svensk Reichsbürger-rörelse

av Mattias Vepsä (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Under onsdagen den 6 december gjorde över 3°000 tyska poliser en gryningsräd mot den högerextrema Reichsbürger-rörelsen, som misstänks för förberedande av statskupp. Tillslaget genomfördes över hela Tyskland, och bland de gripna och misstänka finns elitsoldater, en tidigare parlamentsledamot och en 71-årig adelsman, kallad prins Heinrich XIII.

Tillslaget visar att den högerextrema miljön inte bara stimulerar till extrem idéutveckling utan att det finns kapacitet att skada det demokratiska samhället. Tillslaget visar också att bland de misstänka finns såväl personer med stark koppling till ledande ställning i samhället som tidigare parlamentariker och aktiva elitsoldater.

I rapporten Vit makt-miljön (CVE, 2022) kartläggs den svenska högerextrema miljön. Det framgår med all tydlighet att dessa grupper hatar den svenska demokratin och att det finns personer som är beredda att med våld både skrämma människor och på längre sikt försöka påverka demokratins institutioner och därigenom allas vår frihet. Svensk polis och säkerhetspolis har ett avgörande ansvar för att skydda Sverige från kuppförsök.

Theodor Engströms mord på Ing-Marie Wieselgren är ett hemskt exempel på hur en människas hat mot systemet slutar i mord. Engström har uttryckt stöd för Utöyamördaren Breivik, och han har varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Och vi har tyvärr fler svenska exempel i närtid där högerextremister eller personer med sympatier mördat.

Inför valet 2022 uppmärksammades det i en kartläggning, genomförd av researcherföretaget Acta Publica, att 289 kandidater till riksdagen hade kopplingar till högerextrema miljöer. Av dessa stod 214 personer på Sverigedemokraternas lista.

Kampen mot högerextrema rörelser är viktig, och det står klart att dessa grupperingar redan i dag, tillsammans med islamistiska hot, ligger bakom flera stora attentat i Europa, Norden och Sverige. Den tidigare regeringen och justitieminister Morgan Johansson uttalade tidigare i år att regeringen följde utvecklingen i bland annat Tyskland men att vi också behöver skärpa vår förmåga nationellt.

Veckans tillslag i Tyskland mot Reichsbürger-rörelsen visar att det demokratiska samhället måste försvaras varje dag.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Vad gör regeringen och ministern, och vilka ytterligare åtgärder planeras, för att förstå och möta hotet från högerextrema miljöer, särskilt mot bakgrund av vad vi kan lära av Tysklands erfarenhet när det kommer till tillslaget mot Reichsbürger-rörelsen?