av Sofie Eriksson (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Commitment to Reducing Inequality Index är ett jämlikhetsindex som tas fram vartannat år av Oxfam tillsammans med Development Finance International (DFI). I indexet rankas 161 länders åtaganden för att minska den ekonomiska ojämlikheten. Rapporten analyserar specifikt åtgärder inom tre områden som är avgörande för att bekämpa ekonomisk ojämlikhet: välfärd, skatter och arbetstagares rättigheter.
Årets index som mäter åren 2020–2021 visar en negativ trend i världen, där den ekonomiska ojämlikheten ökar. Under den värsta hälsokrisen på ett århundrande valde hälften av de fattigaste länderna att minska sina sjukvårdsbudgetar, och 95 procent av alla länder frös eller sänkte skatterna för rika och företag. Sverige rasar till plats 20, lägst rankat av de nordiska länderna, medan Norge toppar listan.
Jag delar Oxfams uppfattning att utvecklingen i Sverige och världen just nu är oroande. Sveriges skattepolitik har inte lyckats bekämpa ekonomisk ojämlikhet, och ojämlikhet är dålig för tillväxten.
Enligt Oxfam hamnar Sverige inom skatteområdet bara på plats 103 av 161. Rankningen baseras både på politiska åtgärder inom skatteområdet de senaste två åren och på effekterna av de senaste decenniernas skattepolitik som har lett till ökande klyftor i Sverige.
Oxfam vill se att politiken gör en analys och föreslår lösningar både för att minska den ekonomiska ojämlikheten inom Sveriges gränser och för att minska ojämlikheten mellan länder och i länder med utbredd fattigdom. Jag delar den uppfattningen, och det borde regeringen också göra. Vi behöver snabbt få till stånd en ny, omfattande skattereform och inte röra enprocentsmålet för biståndet.
Jag vill ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:
Genom vilka åtgärder vill ministern minska de ekonomiska klyftorna i Sverige och världen?