av Patrik Björck (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Hög facklig organiseringsgrad är en bärande del i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Krisen har inneburit alltifrån varsel och uppsägningar till extrema utmaningar i arbetsmiljön för anställda runt om i hela landet. Pandemin har inneburit att anslutningsgraden till fackföreningar och a-kassa har ökat. År 2018 infördes en skattereduktion för fackföreningsavgiften, men 2019 avskaffades den av de högerkonservativa partierna.
I våras beslutade en enhällig riksdag att bifalla S-regeringens förslag om en skattereduktion för avgiften till a-kassan. Förslaget innebär att den som är medlem i en svensk a-kassa får göra en avräkning mot den beräknade skatten med 25 procent av den inbetalade a-kasseavgiften.
Syftet med förslaget är att underlätta och uppmuntra att fler ansluter sig till arbetslöshetsförsäkringen, eftersom det är viktigt att enskilda omfattas av ett försäkringsskydd vid arbetslöshet som i sin tur upprätthåller konsumtionsförmågan och köpkraften. Enligt förslaget bidrar en hög anslutningsgrad, förutom till ekonomisk stabilitet under lågkonjunkturer, även till att upprätthålla legitimiteten och försäkringsmässigheten i arbetslöshetsförsäkringen.
De nya reglerna föreslås börja gälla från och med den 1 juli 2022.
Jag ser goda skäl att också återigen införa en skattereduktion för fackföreningsavgiften, inte minst av likvärdighetsskäl jämfört med avgiften till arbetsgivarorganisationer.
Jag vill således ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:
Avser ministern att införa en avdragsrätt för fackföreningsavgift så att det blir balans i förhållande till arbetsgivares avdragsrätt för serviceavgiften till arbetsgivarorganisation?