av Malin Larsson (S)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk är viktigt ur många aspekter. Det skapar god och hälsosam mat, jobb och öppna landskap runt om i Sverige. Men det handlar också om vår beredskap. De gröna näringarna behövs mer än någonsin för att klara klimatomställningen och för att stärka Sveriges livsmedelsförsörjning och beredskap.
Efter Rysslands invasion av Ukraina är det tydligt att Sverige och EU behöver kunna säkra sin egen livsmedelsproduktion även vid ansträngda förhållanden, kriser och ytterst krig. Grunden för en stärkt livsmedelsberedskap är vårt jordbruk och vår livsmedelsproduktion. Vi behöver också nyttja livsmedelsstrategin som en möjliggörare för att stärka Sverige genom ökad livsmedelsproduktion som kan förbättra Sveriges beredskap.
Växtförädling och modern växtbioteknik kommer att vara en viktig pusselbit i EU:s och Sveriges jordbruk framöver. Nya tekniker som exempelvis Crispr/Cas9 möjliggör framtagande av genomredigerade grödor för en hållbar livsmedelsproduktion och främjar utvecklingen av ett hållbart jord- och skogsbruk.
Europeiska kommissionen har arbetat med en översyn av EU:s lagstiftning om utsättande på marknaden av genetiskt modifierade organismer (GMO) gällande användning av vissa nya gentekniker, bland annat den så kallade gensaxen Crispr/Cas 9.
Processen för att få fram en ny lagstiftning har redan dragit ut på tiden. Sverige kommer nu som ordförandeland att ha en viktig roll i arbetet med det nya lagstiftningsförslaget eftersom förslag till reviderad lagstiftning ska presenteras under andra kvartalet 2023. Den 1 januari 2023 tar Sverige över som ordförande i EU:s ministerråd, och vi har då en unik möjlighet att prioritera arbetet med denna nya lagstiftning.
Med hjälp en förändrad lagstiftning kan även vi inom EU få tillgång till de nya verktygen för växtförädling som den moderna växtbiotekniken kan bistå med. Vi lever i en utmanande tid med klimatförändringar och där våra livsmedel som odlas på samma areal ska räcka till att mätta en växande befolkning. Vi kommer då att behöva nya motståndskraftiga växtsorter som går att odla i det förändrade klimatet och som ger högre skördar på mindre arealer.
Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren: