Interpellation 2022/23:420 Fiskekvoter i Östersjön

av Beatrice Timgren (SD)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

EU-kommissionen föreslår ett totalstopp för fiske av sill och strömming i Östersjön från och med 2024. Jag är väl medveten om problemen med minskad förekomst av sill och strömming och står bakom ett minskat uttag ur Östersjön. Strömmingen spelar en central roll i ekosystemet i Östersjön. Många andra fiskarter och marina däggdjur är beroende av strömmingen, som en viktig del av deras föda. Det är därför av största vikt att verka för långsiktigt livskraftiga bestånd av sill och strömming, något Sverigedemokraterna helhjärtat stöder. Att verka för långsiktigt livskraftiga bestånd av sill och strömming är av största vikt för att värna ekosystem och fiskeindustri. En minskad fiskekvot är därför nödvändig, men ett totalstopp riskerar att drabba kustfisket oproportionerligt hårt.

Sverigedemokraterna välkomnar förslaget om minskat fiske men ser ett mycket svårt läge för de kustfiskare som bedriver ett småskaligt fiske där fisken går till humankonsumtion. Kustfiskarna har under en lång tid uppmärksammat minskande fångster och vikande lönsamhet, och kustfiskarna pekar ut det storskaliga trålfisket som en starkt bidragande faktor till krympande bestånd. Enligt SLU finns det flera bidragande orsaker till minskade bestånd, och det är ett komplext område. Mer forskning är avgörande för att på sikt kunna fatta kloka beslut avseende fiskekvoter som ger önskvärd effekt på bestånden.

I väntan på mer forskning ser dock jag det som angeläget att åtgärder vidtas för att om möjligt säkerställa att kustfisket inte drabbas oproportionerligt hårt, vilket riskerar att leda till att en hel näring går i konkurs. Det kommer att få mycket svåra konsekvenser för de samhällen där fisket är en viktig del av både ekonomin och identiteten. Kustfiskarnas kunskap om de lokala förutsättningarna är också oerhört värdefull, inte minst för att utvärdera effekterna av ett eventuellt stopp för trålfiske. Det är därför viktigt att detta beslut är välgrundat och att både fiskebestånd och fiskenäringens möjligheter att bedriva verksamhet beaktas. 

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att förslaget genomförs på ett välgrundat vis som garanterar bevarandet av strömmingsbeståndet i Östersjön utan att den svenska fiskenäringen påförs onödigt stora konsekvenser?