av Daniel Riazat (V)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
Skolverket har beskrivit syftet med försöksverksamheten med branschskolor som ett sätt att stärka den nationella kompetensförsörjningen inom utvalda bristyrken, genom att öka attraktiviteten och tillgången till yrkesutbildning inom små yrkesområden där arbetsmarknadens efterfrågan är större än tillgången på rätt kompetens.
Skolverket kom 2021 med en utvärdering av det pågående försöket; de konstaterade att antalet branschskoleelever i försöksverksamheten varit betydligt lägre än vad regeringen förväntat sig men att branschskoleutbildningarna medfört ett ökat utbud av yrkesutbildning för elever på olika platser i landet, enligt de huvudmän som har anlitat branschskolor.
Samtidigt framförde Skolverket att huvudmännen bedömer att branschskoleutbildningarna är värdefulla och av god kvalitet för berörda elever. ”Skolverkets övergripande bedömning är därmed att försöksverksamheten, om än i begränsad utsträckning, har bidragit till att stärka den nationella kompetensförsörjningen inom små yrkesområden.” Energiföretagen, som också vill bevara branschskolorna, har lyft fram vikten av tillgång till personal med rätt kompetens när Sverige ställer om.
Klimatomställningsarbetet behöver accelereras betydligt för att vi ska nå våra klimatmål. Vänsterpartiet anser att Sverige har exceptionellt goda förutsättningar att göra denna omställning och bli världsledande på en rad industriområden – om rätt investeringar görs. Det kan bli en ny storhetstid för svensk industri och sysselsättning. Om Sverige ska lyckas väl med klimatomställningen behöver större vikt läggas vid de kompetensbehov som detta kräver. Det gäller i själva klimatomställningsfasen, där Sverige exempelvis behöver bygga ut transport- och energiinfrastruktur och energieffektivisera bostadssektorn, men också för att möta kompetensbehoven när stora delar av industrin ställer om för att minska sina utsläpp. Klimatpolitiska rådet pekar på att det redan i dag är stor brist på tekniker, installatörer och ingenjörer. Även i Fossilfritt Sveriges branschfärdplaner för fossilfri konkurrenskraft lyfts kompetensfrågan. Enligt deras uppskattningar kommer det exempelvis att behövas cirka 30 000 nya elinstallatörer de närmaste åren.
Därför är det allvarligt att regeringen lägger ned branschskolorna just nu.
Jag vill därför fråga statsrådet Lotta Edholm: