Interpellation 2022/23:405 Barn som blivit utsatta för allvarliga brott

av Sanna Backeskog (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Polis och åklagare ska enligt lag utreda allvarliga brott mot barn inom 90 dagar, men många barn får vänta betydligt längre än så. Rädda Barnens rapport visar att under perioden 2018-2022 har mer än vart tredje barn fått vänta mer än 90 dagar på beslut om åtal, vilket är en större andel än någon gång sedan 2011; en utveckling som går åt helt fel håll. Trots att utredningstiden förlängts är det dessutom färre förundersökningar som leder till åtal.?

Rädda Barnens rapport visar på regionala skillnader i såväl hållna tidsfrister som lagföringsandel. Det råder brist på erfarna barnutredare i vissa polisområden och brist på barnförhörsledare i vissa delar av landet. Barnahus finns på allt fler ställen i landet, men fortfarande inte heltäckande.

Även FN:s barnrättskommitté pekar ut kommunala och regionala skillnader i rättsväsendet för brottsutsatta barn som ett område där Sverige måste vidta åtgärder och garantera likabehandling.

Barn som har utsatts för ett allvarligt brott ska inte också bli svikna av samhället genom en alldeles för lång väntan på såväl upprättelse som stöd, skydd och behandling. ?Ett system där barn som utsätts för allvarliga brott hanteras olika beroende på var i landet de bor kan inte accepteras.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

  1. Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att säkerställa att barn som blivit utsatta för allvarliga brott får sina rättigheter tillgodosedda, i synnerhet när det kommer till den lagstadgade utredningstiden?
  2. Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att motverka de regionala skillnader som finns när det kommer till rättstillämpningen för barn som blivit utsatta för brott?