Interpellation 2022/23:397 Kriskommission mot våldet

av Rasmus Ling (MP)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Under helgen den 10–11 juni sköts inte mindre än sju personer bara i Stockholmsområdet. En av dessa var en 15-årig pojke som precis slutade grundskolan men som nu inte längre lever. 

Under lång tid har polisen efterfrågat en förstärkning av det förebyggande arbetet och att samhället gemensamt sluter upp mot våldet och för att skydda våra barn från att lockas och luras in i gängen. I stället har vi fått en polariserad debatt om invandring och hårdare straff på bred front, som fyllt våra fängelser men inte stoppat nyrekryteringen. Samtidigt har vi en situation i kommuner och regioner som gör att det finns en överhängande risk för nedskärningar i skola och socialtjänst i många delar av landet – just dessa funktioner som är så centrala för det förebyggande arbetet. 

Den 12 juni krävde Polisförbundet en parlamentariskt sammansatt kriskommission, som tillsammans med kommuner, regioner, civilsamhälle och näringsliv kan ta fram en handlingsplan mot våldet. 

Miljöpartiet ställer sig bakom initiativet från Polisförbundet. Vi vill stoppa våldet, nu – det är allas våra barn som dör på gatorna. Barn som vuxit upp i Sverige, som gått i svensk skola, men som samhället misslyckats med att fånga upp. Om vi ska kunna vända våldsspiralen måste vi orka arbeta med sikte flera mandatperioder framåt, samtidigt som vi skjuter till de resurser som krävs här och nu. För att kunna ta ett så långsiktigt grepp krävs en bred överenskommelse om åtgärderna. Vi behöver mindre politiskt käbbel och mer fokus på att inget av de barn som i veckan firar sin första skolavslutning ska ligga döda på gatan om tio år. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

  1. Avser ministern att försöka sluta en bred parlamentarisk överenskommelse för att arbetet mot våldet ska bli en gemensam uppgift för alla oss som är folkvalda och för alla samhällets aktörer?
  2. Kommer regeringen att hörsamma Polisförbundet och tillsätta en parlamentarisk kriskommission mot våldet, med syfte att ta fram en långsiktig handlingsplan som kan löpa över flera mandatperioder?