Interpellation 2022/23:394 Rättigheter för ukrainska flyktingar i Sverige

av Annika Hirvonen (MP)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

I Sverige lever majoriteten av flyktingarna från Ukraina under fattigdomsgränsen. Dagersättningen för asylsökande är bara runt 60 procent av vad som anses vara existensminimum. Dagersättningen har inte höjts på snart 30 år.

Nyligen besökte jag Röda Korset i Hagsätra, som delar ut mat och kläder till behövande. Majoriteten av människorna som kommer dit är flyktingar från Ukraina. Volontärer lagar borscht och delar ut donerade kläder, påsar med potatis, lök och morötter. De delar ut blöjor till bebisar och påsar med havregryn. De första ställer sig i kö redan timmar innan dörrarna öppnar. På plats berättde en av volontärerna att hon själv flytt med sin son. Hon betonar sin tacksamhet över att ha kunnat fly kriget och berättar också om hur hon lånade 100 kronor för att ha råd med matolja till sin son. Så att de kunde äta stekt potatis och inte bara kokt potatis. 

Sverige visar dagligen sitt obevekliga stöd till Ukraina genom många typer av stöd. Samtidigt tvingas de ukrainska flyktingarna klara sig på välgörenhet. Inget annat nordiskt land har så dåliga villkor för ukrainska flyktingar som Sverige. Jag har upprepade gånger agerat i riksdagen för att ukrainska flyktingar ska få samma villkor som andra som får uppehållstillstånd i Sverige och för att dagersättningen ska höjas. Än så länge har varken den tidigare regeirngen eller den nya agerat för ökade rättigheter. 

Det råder också en stor osäkerhet om statusen för de ukrainska flyktingarna efter att de tre åren som massflyktsdirektivet löper tar slut. Det är centralt att regeringen verkar för en lösning så att de ukrainska flyktingarna kan få fortsatt uppehållstillstånd i Sverige om kriget fortsätter. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard:

 

  1. Avser statsrådet att verka för att dagersättningen åtminstone ska ligga i nivå med försörjningsstödet?
  2. Hur avser statsrådet att agera så att de ukrainska flyktingarna ska kunna folkbokföras snarast och få tillgång till samma rättigheter som andra flyktingar som får uppehållstillstånd i Sverige?
  3. Avser statsrådet att säkerställa att de ukrainska flyktingarna fortsatt får rätt till uppehållstillstånd i Sverige efter att massflyktsdirektivets tredje år löper ut, om kriget fortfarande pågår?