Interpellation 2022/23:383 Industrins klimatomställning

av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Den svenska industrin har visat att det går att genomföra omställningen och samtidigt stärka Sveriges konkurrenskraft. Det var handlingskraftig politik som såg till att stötta innovativa satsningar som driver på industrins klimatomställning. Detta har gjort att Sverige nu ligger i framkant i den gröna omställningen. Det var den S-ledda regeringen som tog initiativ för att möjliggöra industrins omställning, och det är bra att regeringen insett att det varit klok politik och behållit de satsningarna. 

För att lyckas konkurrera på en global marknad som blir alltmer grön kommer samarbetet inom Europeiska unionen att vara avgörande. Tillsammans med andra länder behöver Sverige leverera innovationer som snabbar på omställningen och bidrar till att stärka hela unionens konkurrenskraft.

IPCEI är regelverket som möjliggör för ett land att ge större statliga investeringsstöd till projekt som är av gemensamt europeiskt intresse. Syftet med detta regelverk är att stärka EU:s konkurrenskraft och snabba på omställningen och skapa långsiktighet i investeringar. Det är oerhörda summor pengar som är nödvändiga om vi ska skapa fler jobb, stärka vår konkurrenskraft och klara klimatomställningen.

Under det svenska ordförandeskapet har vi sett motstridighet från svensk sida vad gäller takten i bland annat Fit for 55-arbetet, och regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna har ifrågasatt statliga medel till industrins stora och nödvändiga omställning. Utöver detta har själva medlemskapet i Europeiska unionen ifrågasatts, och det regelverk som IPCEI utgör bygger på medlemsländer som vill ta ett gemensamt grepp om klimatomställningen och tillsammans stärka EU:s konkurrenskraft.

Med anledning av detta vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch följande:

 

  1. Vad är regeringens plan för att säkra de långsiktiga investeringar som gjorts i svensk industri både av näringslivet och med offentliga medel?
  2. Kommer regeringen att vidta ytterligare åtgärder för att stötta industrin och bidra till en snabbare omställning?
  3. Planerar regeringen att möjliggöra stöd för fler projekt enligt IPCEI-regelverket som klassas som gemensamt europiskt intresse?