Interpellation 2022/23:349 Universitetsstyrelsernas mandatperioder

av Lorena Delgado Varas (V)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Nyligen utsåg regeringen nya styrelser till landets universitet och högskolor. Det är inte något som brukar skapa särskilt mycket uppmärksamhet. Men denna gång valde regeringen att med kort varsel betydligt korta styrelsernas mandatperiod – från tre år till 17 månader.

Kritiken från högskolesektorn har varit omfattande. I ett uttalande från Sveriges universitets- och högskoleförbund skriver landets rektorer följande: ”Beslutet kan inte annat än tolkas som ett misstroende mot de nuvarande styrelsernas kompetens och den rådande processen att utse dessa. I förlängningen riskerar beslutet att utgöra ett hot mot lärosätenas självständighet och därmed möjligheten att kritiskt söka ny kunskap, följaktligen ett hot mot den akademiska friheten.”

Vänsterpartiet stöder och ställer sig bakom kritiken från landets rektorer. Vi har och har haft fungerande processer i Sverige för att understödja den akademiska friheten samtidigt som staten haft möjlighet till inflytande över hur skattebetalarnas pengar används av högskolesektorn. Genom sitt agerande äventyrar regeringen förtroendet för våra institutioner och det demokratiska system som tjänat oss väl.

Vi har sett runt om i Europa och världen hur den akademiska friheten har inskränkts av högerpopulistiska partier, bland annat i Ungern. Det finns nu en oro i högskolesektorn med anledning av beslutet om styrelsernas kortade mandatperioder, och vilka partier regeringen arbetar med, om att vi är på väg åt samma håll i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

  1. Avser regeringen att tänka om och förlänga mandatperioderna för lärosätenas styrelser när den ser hur högskolesektorn reagerat?
  2. Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att stärka den akademiska friheten?
  3. Avser regeringen att ändra processen för hur styrelseledamöter utses, och i så fall hur?
  4. I vilken utsträckning avser ministern att samverka med Sverigedemokraterna inför utseendet av nya nomineringspersoner nästa gång styrelseledamöter ska utses?
  5. I vilken utsträckning avser ministern att samverka med Sverigedemokraterna inför att nya styrelseledamöter ska utses?