Interpellation 2022/23:316 Arbetssituationen för polisen i region Nord

av Isak From (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Det pågår arbetslivskriminalitet öppet på byggen, i städbolag, på hotell och inom restaurangsektorn; personal arbetar och lever relativt öppet med slavliknande villkor. Därför är det dags att sluta benämna detta som ett problem som bara finns i så kallade utsatta områden.

Arbetslivskriminalitet, prostitution och människohandel har nått fler branscher, särskilt LO-dominerade sådana. Kriminaliteten har slagit rot och vuxit till ett samhällsproblem – inte i periferin utan precis framför näsan på oss.

Arbetslivskriminalitet handlar om företag som systematiskt utnyttjar arbetstagare och våra välfärdssystem för att själva göra vinst. Det kan vara löner som inte betalas ut, arbetsgivare som inte följer arbetsmiljöregler för att hålla nere kostnader och fiffelföretag som blåser staten på skatteintäkter. Konsekvenserna är allvarliga för arbetare, seriösa företag och vår välfärd.

Det finns en samsyn att arbetslivskriminaliteten ökar i Sverige, något som bland annat konstaterats av LO och de myndigheter som samverkar mot arbetslivskriminalitet. Även Delegationen mot arbetslivskriminalitet menar att det är ett allvarligt samhällsproblem som kan avse omfattande belopp. Medier har rapporterat att flera miljarder kronor riskerar att hamna i fickorna på kriminella aktörer i samband med nyindustrialiseringen i norra Sverige. Att myndighetssamverkan är nödvändig måste vara en självklarhet.

Under vintern har vi i norra Sverige uppmärksammats på att poliser från norra Sverige skickas till Stockholm samtidigt som utredningar om våldsbrott läggs på hög. Många poliser från de fyra nordligaste länen har skickats till Stockholm för att utreda dödsskjutningar.

Att få bukt med dödsskjutningar i Stockholm är naturligtvis viktigast. Men detta gör att annan verksamhet som polisen också borde hinna med, som utredningar om våldsbrott i Norrland, läggs på hög.

Polis från region Nord har aldrig haft så många kollegor kommenderade under så lång tid till Stockholm. Det får konsekvenser. Nu måste polisen lägga utredningar om exempelvis arbetslivsrelaterad kriminalitet och våldsbrott i Norrland på hög.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

  1. Överväger ministern och regeringen fler åtgärder än att skicka polis från andra delar av landet till storstadsområdenas utsatta områden?
  2. Avser ministern att göra något konkret för att förbättra arbetssituationen för polisen i region Nord?
  3. På vilket sätt tar regleringsbrevet till Polismyndigheten för 2023 höjd för att organisationen kan utföra sin verksamhet utifrån faktiska förhållanden?