Interpellation 2022/23:309 Kompetensutmaningen på arbetsmarknaden

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att drygt 335 000 personer var inskrivna som arbetslösa i mars, samtidigt uppgick antalet lediga jobb till 223 000, vilket kan jämföras med 207 000 ett år tidigare. Det här visar att behovet av arbetskraft är fortsatt stort och att obalansen mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft fortsatt är en stor utmaning på svensk arbetsmarknad.

Den här obalansen, som bygger på en dåligt fungerande matchning på arbetsmarknaden, påverkar arbetslösheten, sysselsättningen och inte minst kompetensförsörjningen negativt.

Kompetensbristen är stor i hela Sverige, men i synnerhet i norra Sverige där arbetsgivarna skriker efter arbetskraft. Kommuner där behoven är som störst gör allt för att öka sin attraktivitet.

Kommuner, det privata näringslivet och fackliga organisationer kräver nu att politiken på nationell nivå inser allvaret och agerar. Bland annat skriver Teknikföretagen att situationen är allvarlig och att lösningen på kompetensbristen borde ”toppa regeringens att göra-lista”.

Fackförbundet Unionen skriver i sin rapport Kompetens avgörande för den gröna industriomställningen i norr att sex av tio arbetsgivare i Norrbotten och Västerbotten kommer att se sin kompetensförsörjning påverkas inom fem år till följd av den stora industriexpansionen i regionen. Av de arbetsgivare som redan i dag påverkas upplever nio av tio att expansionen gjort det svårare för dem att behålla anställda, visar Unionens rapport.

Om Sverige ska klara av klimatomställningen och kompetensförsörjningen till de stora industrietableringarna i bland annat norra Sverige krävs politisk handlingskraft. Staten måste hålla i taktpinnen för att stödja regionerna och kommunerna i kompetensförsörjningsfrågan, som är en utmaning för regionerna och kommunerna att klara av var för sig. Kompetensförsörjningen kräver därför en kraftsamling.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

  1. Tänker ministern vidta några konkreta åtgärder för en nationell kraftsamling kring kompetensutmaningen?
  2. Avser ministern att ta initiativ till nån typ av kriskommission?
  3. Avser statsrådet att ta några initiativ för att skapa incitament för att få fler att styra flyttlasset norröver?